Let op; enge beesten?





Enge beesten in het Drents-Friese Wold?

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot natuurlijk bosgebied. De doelstelling van het gebied is om de natuur zoveel mogelijk kans te geven te ontwikkelen. Daar wordt het mooi en boeiend van. Maar dat betekent ook dat de mens die het gebied betreedt, rekening moet houden met de natuur. Een van de zaken waarmee u rekening moet houden, zijn de gewoonten en eigenschappen van dieren. Als u een beetje weet hoe de dieren van nature reageren, hoeft dat geen gevaar voor u op te leveren. Op deze pagina geven we enkele aanwijzingen om uw verblijf in het gebied veiliger te maken.

  • Klik op de foto's voor meer achtergrondinformatie.

Teken

Teken zijn spinachtige beestjes van 1 tot 3 mm groot. Ze komen voor in bossen en heidegebieden. Het liefst zitten ze in struiken en grassen tot ca 1,5 m boven de grond. Van daaruit klimmen ze in passerende mensen en dieren. Ze gaan op zoek naar warme, vochtige plekjes om zich vervolgens vast te bijten. Het duurt ongeveer 24 uur voordat de teek zich goed heeft vastgebeten. Daarna gaat hij zich volzuigen met bloed.

Let op tekenHet grote gevaar van een tekenbeet is, dat de teek besmet kan zijn met de Borreliabacterie. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Maar als u teken binnen 24 uur verwijderd, is de kans op besmetting minimaal. Meer informatie vindt u op de site van het RIVM. Teken komen het hele jaar voor, maar worden actief bij temperaturen boven de 8 graden. U kunt zelf al veel doen om te voorkomen dat teken zich vastbijten.

Eikenprocessierups

In 2009 is de eikenprocessierups in de gemeente  Westerveld waargenomen. Daarmee is de kans groot dat u ook in het Drents-Friese Wold deze rups tegen kunt komen. De massale toename van de beruchte rupsen brengt ongetwijfeld problemen met zich mee. Voor mensen, maar ook voor dieren.

De rupsen zijn slechts drie centimeter klein, maar wel voorzien van 600.000 brandharen. Het venijn van de rupsen zit in deze microscopisch kleine brandharen, die gemakkelijk loslaten. Door hun karakteristieke pijlvorm met weerhaakjes dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen of luchtwegen.

Eikenprocessierups

Adders

Adder Lhee 12-4-07 (1)

In de vochtige heidegebieden en rond de vennen komen adders voor. Adders zijn de enige gifslangen van Nederland. Adders zijn van zichzelf niet agressief. Maar als u er bijna op gaat staan, kan de slang u bijten. De kans dat u een adder ziet is niet zo groot. En de kans dat u gebeten wordt is zeer klein. Bij mooi weer liggen ze soms op een stukje zand naast het pad te zonnen. Een adderbeet is zelden fataal, maar het is wel van belang dat u goed handelt.

De meest opvallende verschijnselen van adderbeten zijn pijnlijke zwellingen van het getroffen lichaamsdeel en misselijkheid. De mate waarin dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon, maar een adderbeet is zeker niet iets om te onderschatten.