Uitkijkposten

Uitkijktoren Aekingerzand

Uitkijktoren in het landschap van Aekingerzand

De uitkijktoren in het Aekingerzand van Staatsbosbeheer is zowel te fiets als te voet te bereiken. Op een hoog punt gelegen kan met vanaf dit punt een groot deel van het grootse stuifzandgebied overzien, en het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa.

Uitkijktoren Doldersummerveld

Doldersummerveld

In het Doldersummerveld heeft de Stichting Het Drents Landschap eveneens een uitkijktoren geplaatst die een weids uitzicht biedt op het mooie heideveld aan uw voeten. De uitgestrektheid doet haast onnederlands aan.
Deze locatie op kaart.

De Bosberg

bosbertgoren

De uitkijktoren op de Bosberg is geheel vernieuwd. De toren staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 27 meter hoge stuifduin en is zelf 35 meter hoog.

Bezoeken
De Bosbergtoren is dagelijks geopend tussen 10.00 en 18.00 uur. Voor € 2,50 per persoon genieten van het mooie uitzicht. Kinderen onder de 4 jaar hebben gratis toegang. De verkooppunten staan op de www.debosbergtoren.nl

Verhalen van de Bosberg(toren)

Veel te bekijken
De nieuwe toren is maar liefst twee keer zo groot als zijn voorganger, de Belvedère. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam en is een ontwerp van architect Frans Beune uit Assen. Helemaal bovenin is een panoramadek, met glazen ‘zijtakken’. Voor degene die het durft betekent dat dat je niet alleen links, rechts en vooruit kan kijken, maar ook naar beneden.
Niet alleen bovenin valt er veel te bekijken. Generaties lang zijn er namelijk herinneringen gemaakt en vastgelegd in Appelscha. Deze herinneringen zijn samengebracht op doeken, die tot en met december in de toren hangen.
De legende van de oerboom
Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud. Wat jarenlang een veel verteld volksverhaal was, bleek na recent onderzoek echt waar te zijn. De drie hoofdtakken van deze kolossale boom zijn zichtbaar naast de toren. De rest van de boom is onzichtbaar, verdwenen onder de stuifduin.