Wandelen zoveel u wilt!
In het Drents-Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen. Deze wandelingen vindt u ook terug op de wandelkaart van het nationaal park. Deze kaart is te koop bij de bezoekerscentra, TIP-kantoren en diverse recreatiebedrijven. Langs twee natuurpaden staan informatieborden die u meer inzicht geven in de natuur langs de wandelroute. Bij de TIP's zijn ook beschreven wandelroutes te koop, onder meer door Berkenheuvel.
Ook zeker de moeite waard voor een langer verblijf is het Peter Nijhoff pad.
GPS-tochten
Op de borden aan de rand van het bos staan de regels voor toegang tot het gebied aangegeven. Deze regels gelden ook voor GPS-wandelaars. Houd rekening met de natuur en met particuliere eigendommen. Respecteer de afgebakende begrazingsterreinen en broedgebieden. Klim niet over hekken en loop niet over privé-terreinen en erven zonder toestemming van de eigenaar.
Wolven in het gebied
In het Drents-Friese Wold heeft een wolvenroedel zich gevestigd. De kans dat u daadwerkelijk een wolf ziet, blijft klein. Veel mensen vinden het prettig om te weten wat ze moeten doen, mochten ze een wolf tegenkomen. Daarom hebben we een folder samengesteld met meer informatie. U kunt de folder hier downloaden. (pdf, 681 kB)
Wandelen met de hond
Honden zijn van harte welkom in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De algemene regel is dat honden aan de lijn moeten. Binnen de afrastering van het Aekingerzand zijn honden helemaal niet toegestaan in de periode 1 maart tot en met 1 september vanwege op de grond broedende vogels. En honden zijn verboden bij de zwemplas Canadameer vanwege de hygiëne voor zwemmers. Binnen de afrastering van het Doldersummerveld zijn honden ook niet welkom vanwege broedende vogels. Om aan de wensen van hondenbezitters tegemoet te komen, is er door Staatsbosbeheer een gemarkeerde wandeltocht voor hondenliefhebbers en hun viervoeter uitgezet waarbij de hond grotendeels los kan. De 'natte neuzenroute' begint bij het buitencentrum in Appelscha en is 6.5 km lang. De wandeling gaat door het bos langs slingerpaadjes en karakteristieke bomen. Daarnaast zijn er losloopgebieden. Ten noorden van het Canadameer is een nieuwe waterplas aangelegd. Deze is speciaal bedoeld als spartelvijver voor honden en paarden.
Meer informatie vindt u in de folder over wandelen met de hond (pdf, 6.4 MB).
De gebieden van Berkenheuvel zijn niet toegankelijk met loslopende honden
Online wandelroutes
- Berkenheuvel (8 Km)
- Doldersummerveld (7 Km)
- Drents-Friesewold wandelroute (2,7 km)
- Wapserveld (15 km)
- Aekingerpad (2 km)
- De Bult (6 km)
- Hunebed (6 km)
- Kraaiheide (4 km)
- Kale Duinen (5 km)
- Bosbergpad (2 km)
- Boswachterspad Olde Smildeger (16 km)
- Grote bos- en duinroute (10 km)
- Familiepad Appelscha (2 km)
- Apemeer (4 km)
- Belevingspad (3 km)
- Lange Poel (7 km)
- TerWischa (5 km)
- Hoekenbrink (4 km)
- Noordelijk Veldhuizen (3 km)
- Elsloërveld (6 km)
- Ganzenpoel (5 km)
- Oude Willem (6 km)
- Kraaiheide pollen (5 km)
- Route rond Diever
- Vledderhof (8,5 km)
Olde Smildeger wandelroute
De Olde Smildeger wandelroute is een boswachterspad die in samenwerking tussen het dorp Hoogersmilde en Staatsbosbeheer tot stand is gekomen. Het startpunt van het boswachterspad is de parkeerplaats aan de Sportlaan 1 te Hoogersmilde. Vanaf de parkeerplaats volg je de zwarte pijltjes op gele achtergrond om de route van 16 kilometer te lopen. Je kunt ook starten op 2 andere locaties: parkeerplaats Belevingspad Hoogersmilde aan de Bosweg, of parkeren bij kruising Veldhuizenweg/De Veldhuizen in Hoogersmilde. Er is ook een verkorte route van 8 kilometer.
De route gaat over zandpaden. Aan het begin van de route staat een informatiebord met informatie over het gebied. Langs de route zijn voldoende zitplekken en picknicktafels. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Tip: trek tijdens natte perioden laarzen of waterdichte schoenen aan.